Każda sztuka kulinarna znamionuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz łatwa. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one łączone zwykle z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W końcu to jedynie jedzenie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, specyficznych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film