Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, które daje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, połączeń i duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne potrawy włoskie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. Gdzie zjeść w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie są w stanie się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, focaccia, ravioli i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film